صفر تا صد طلاق توافقی
صفر تا صد طلاق توافقی
موارد طلاق توافقی، مراحل طلاق توافقی، مدارک و هزینه ها
در این نوشتار سعی داریم به نحوی شما را با طلاق توافقی آشنا نماییم که بدون نیاز به وکیل و در اسرع وقت بتوانید به نتیجه برسید و همچنین نکات ظریف و کلیدی موضوع، که موجب تسریع کار می شود را برای شما به زبان ساده و روان بیان داریم.
طلاق توافقی، همانطور که از اسم آن پیدا است منوط به توافق زن و شوهر در تمام موضوعاتی است که قبل از طلاق باید تعیین تکلیف شود.
موارد توافق:
جهت طلاق توافقی زوجین باید در موضوعات زیر با هم توافق نمایند:
- مهریهی زن
برای طلاق توافقی لازم نیست زن کل مهریهاش را ببخشد (به اصطلاح حقوقی بذل کند) ممکن است بخشی از مهریه را ببخشد یا حتی مرد حاضر باشد کل مهریه را پرداخت کند. این موضوع کاملا بستگی به توافق طرفین دارد.
- نفقهی زن
- اجرتالمثل زن
- حضانت، نفقه و قرار ملاقات با فرزند مشترک
- جهیزیه
- سایر توافقات احتمالی (مانند توافقات مالی)
نحوه اعلام توافق:
- مکتوب نمودن توافقات توسط زوجین و ارایه به دادگاه
- حضور در دفتر اسناد رسمی و تنظیم توافقنامه و ارایه آن به دادگاه
- مراجعه به وکیل دادگستری و تنظیم توافقات توسط وکیل و امضاء آن توسط زوجین و امضاء وکالتنامه، در این صورت ادامه کار در دادگاه و سایر مراجع را تا انتها وکیل دادگستری انجام داده و نیازی به حضور زوجین نمی باشد.
مدارک لازم برای درخواست طلاق توافقی
- کارت ملی
- شناسنامه
- سند ازدواج (عقدنامه)
مراحل طلاق توافقی :
از تاریخ ۹۷/۹/۱ زوجین مکلفند برای ثبت درخواست طلاق توافقی ابتدا به مراکز مشاوره بهزستی مراکز غربالگری بهزیستی مراجعه کنند و پس طی جلسات مشاوره و صدور گواهی عدم انصراف از طلاق اخذ کنند و دفاتر خدمات قضایی بدون وجود گواهی مذکور مجاز به ثبت درخواست طلاق توافقی نمی باشند.
فقط طلاق توافقی در تهران مشمول این مشاوره اجباری است و فعلا برای طلاق های یک طرفه (طلاق به درخواست مرد و طلاق به درخواست زن) الزامی نشده است و مانند گذشته دادخواست های مذکور ثبت می شود.
- تقدیم دادخواست:
احد از زوجین با مدارک فوق و کارت بانکی به یکی ازدفاترخدمات قضایی مراجعه و تقاضای ثبت دادخواست طلاق توافقی می نماید که در اصطلاح دادخواست «صدور گواهی عدم امکان سازش» نام دارد.
بعد از ثبت دادخواست در دفتر خدمات قضایی، تاریخ رسیدگی و همچنین شعبه دادگاه صالح بر اساس آدرس محل سکونت مشترک زوجین تعیین و با پیامک به زوجین اعلام می گردد.
زن و شوهر هر دو باهم باید در تاریخ مقرر با مدارک فوق و متن توافقنامه به شعبه دادگاه که در پیامک اعلام شده مراجعه و در جلسهی رسیدگی حاضر شوند و خواستهی خود مبنی بر صدور گواهی عدم امکان سازش یا طلاق توافقی را اعلام نمایند. در همین جلسه قاضی دادگاه طرفین را به داور و مشاور ارجاع میدهد.
- داوری
دادگاه به زوجین اعلام میکند که داورانی از بین بستگان یا آشنایان مورد اعتمادشان تعیین و به دادگاه معرفی کنند. چنانچه زوجین نخواهند یا نتوانند داور معرفی کنند، دادگاه رأسا مبادرت به انتخاب داور میکند.
داور، در صورت عدم امکان حصول سازش بین زوجین، نظر کتبی خود را به دادگاه اعلام می دارد.
- مشاور:
علاوه بر داوری، زوجین از طرف دادگاه به مراکز مشاورهای هم ارجاع داده میشوند. زوجین در این مراکز علت عدم توافق خود را مطرح میکنند و مشاور سعی در ایجاد صلح و سازش بین زوجین خواهد کرد و اگر این سازش حاصل نشد مشاور نظر کارشناسی خود را به صورت مکتوب و مدلل به دادگاه اعلام میکند.
قابل توجه است که معمولا دادگاه ها طرفین را صرفا به مشاور معرفی می نمایند و نیازی به مراجعه به داور نیست.
نکته:همانطور که در ابتدای این نوشتار توضیح داده شد از اول دی ماه ۱۳۹۷ در دادگاه های خانواده تهران مراجعه زوجین به مشاور قبل از دادخواست انجام می شود، لکن در مراجع قضایی خارج از تهران کماکان زوجین می بایست بعد از دادخواست به مشاور مراجعه نمایند.
- گواهی عدم بارداری یا گواهی بکارت:
زوجه با نامه ای که دادگاه به او می دهد با مراجعه به یکی از آزمایشگاههای تعیین شده توسط دادگاه، همراه با یک قطعه عکس، با انجام آزمایش خون، گواهی عدم بارداری اخذ می نماید.
چنانچه زوجه یائسه باشد گواهی عدم بارداری نیاز نیست.
اگر زوجه دوشیزه(غیرمدخوله) بوده باید به دادگاه اعلام نماید تا به جای معرفی به آزمایشگاه، دادگاه معرفی نامه به پزشکی قانونی برای او صادر نماید و زوجه با مراجعه به پزشکی قانونی، همراه با یک قطعه عکس، گواهی بکارت را اخذ می نماید.
- اخد گواهی ها و مراجعه مجدد به دادگاه و اخذ گواهی عدم امکان سازش:
زوجین پس از اخذ گواهی های ذکر شده به دادگاه مراجعه می نمایند تا قاضی آنها را بررسی و سپس گواهی عدم امکان سازش صادر نماید.
پس از صدور حکم (گواهی عدم سازش) توسط دادگاه، مدیر دفتر دادگاه یک نسخه از گواهی به هریک از طرفین میدهد.
نکته: قطعی شدن رأی دادگاه
طرفین باید در دادگاه، حق تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی را از خود ساقط نمایند تا رأی قطعی صادر شود و قابل اعتراض و تجدیدنظرخواهی نباشد.
- اجرای توافقات مالی:
چنانچه توافقات مالی زوجین نیاز به اقدامات اجرایی داشته باشد در این مرحله می بایست انجام گیرد مانند آنکه قرار بوده وجه نقد، طلا، ملک یا خودرویی به یکی از طرفین منتقل شود، باید در این مرحله انتقال یا وکالت بلاعزل صورت گیرد.
اما اگر توافق صرفا بذل مهریه ای مانند سکه طلا بوده، نیاز به اقدام اجرایی ندارد.
- مراجعه به دفتر ثبت طلاق:
این مرحله آخرین اقدام برای اجرای طلاق و ثبت آن می باشد.
در این مرحله زوجین با در دست داشتن گواهی عدم امکان سازش و گواهی عدم بارداری متفقا به یکی از دفاتر ثبت طلاق مراجعه می نمایند. سردفترطلاق صیغهی طلاق را جاری نموده و طلاق را ثبت می نماید. پس از اجرای طلاق و گذشت عده طلاق، زوجه می تواند ازدواج نماید.
عده طلاق برای زن مدخوله، سه طهر است.
نکته مهم؛ اعتبار گواهی عدم سازش:
گواهی عدم سازش صادره از دادگاه، سه ماه اعتبار دارد. یعنی طرفین فقط تا سه ماه فرصت دارند که با مدارک لازم به یکی از دفاتر ثبت طلاق مراجعه نمایند و اگر این مدت سپری شود اعتبار این گواهی و کلیهی توافقات فیمابین زوج و زوجه از بین خواهد رفت. در ضمن باید توجه شود بعد از صدور گواهی عدم امکان سازش و در مدت اعتبار آن یعنی سه ماه، قبل از مراجعه به دفترخانه و اجرای صیغهی طلاق احدی از طرفین نمیتواند یک طرفه توافق را از بین ببرد مگر آنکه هر دو طرف برای برهم زدن آن توافق نمایند.
نتیجه عدم حضور در دفتر طلاق:
عدم حضور زوجه:
هرگاه زوج در مهلت مقرر (سه ماه) به دفتر رسمی طلاق مراجعه و گواهی عدم امکان سازش را تسلیم کند، در صورتی که زوجه ظرف یک هفته در دفترخانه حاضر نشود سردفتر به زوجین اخطار میکند برای اجرای صیغهی طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. در صورت حضور نیافتن زوجه، صیغهی طلاق با حضور زوج جاری و پس از ثبت به وسیلهی دفترخانه مراتب به اطلاع زوجه میرسد.
عدم حضور زوج:
درصورتی که زوج برای مراجعه به دفترخانه همکاری نکند و زوجه بنابر اعلام دادگاه صادرکنندهی رأی یا به موجب سند رسمی، وکالت بلاعزل جهت طلاق داشته باشد، حضور نیافتن زوج، مانع اجرای صیغهی طلاق و ثبت آن نیست.
بنابراین داشتن وکالت بلاعزل برای اجرای صیغهی طلاق برای زن در طلاق توافقی نکتهای است که جهت اجتناب از مشکلات عدم حضور زوج در دفترخانه باید مدنظر قرار گیرد.
هزینه های طلاق توافقی:
هزینه ثبت دادخواست در دفاتر الکترونیک قضایی حدود ۱۵۰ هزارتومان و هزینه مشاور برای هر دو طرف حدود ۷۰ هزار تومان و هزینه آزمایش برای زوجه حدود ۳۰ هزارتومان و هزینه ثبت طلاق در دفتر رسمی طلاق حدود ۵۰۰ هزار تومان می باشد. درصورت انتخاب وکیل، دستمزد وکیل هم به هزینه ها اضافه می شود.
انجام طلاق توافقی توسط وکیل:
چنانچه زوجین، جهت انجام طلاق توافقی وکیل انتخاب نمایند حضور آنها در هیچ مرجعی لازم نیست و فقط زوجه جهت آزمایش خون (عدم بارداری) می بایست یک بار به آزمایشگاه مراجعه نماید.
مدت زمان اجرای طلاق توافقی:
طلاق توافقی از زمان ثبت دادخواست در دفاتر خدمات قضایی تا حضور در دفتر طلاق و ثبت طلاق، معمولا کمتر از ده روز انجام می شود.
خدمات موسسه حقوقی زعیم عدالت:
جهت اخذ راهنمایی و مشاوره از وکلای موسسه حقوقی زعیم عدالت یا دادن وکالت جهت انجام طلاق توافقی می توانید با شماره های موسسه در تهران ( ۲۶۴۰۶۷۳۹ و ۲۶۴۰۶۷۴۰ ) تماس بگیرید.
همچنین در صورت عدم حصول توافق بین زوجین، وکلای مجرب این موسسه می توانند با تشکیل جلسه و ارایه راهنمایی و تجارب خود، زوجین را جهت حصول توافق کمک نمایند.
با آرزوی آنکه با صبر و گذشت و استفاده از راهنمایی و تجارب اهل فن و بزرگان، مشکلات را برطرف نموده و درخواست طلاق نداشته باشید.